Landelijk congres

6 februari 2023

Op zaterdag 4 februari hielden zowel de PvdA als GroenLinks hun landelijk congres in ‘s-Hertogenbosch. Bij beide bijeenkomsten was de onderlinge samenwerking een belangrijk thema. Aan het einde was er een feestelijke gemeenschappelijke aftrap van de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen. Uit Doesburg waren in totaal acht leden aanwezig. Vier van de PvdA en evenzoveel van GroenLinks. Zij namen onder meer deel aan verschillende workshops over actuele thema’s en aan politieke discussies.

Als gezegd was de landelijke linkse samenwerking het hoofdthema. In Doesburg bestaat al sinds 2018 een gemeenschappelijke fractie tussen de partijen, wat een bewijs is van de succesvolle samenwerking op lokaal niveau. Op het congres werd er gesproken over hoe GroenLinks en de PvdA ook landelijk verder samen kunnen werken om politieke doelen te bereiken en elkaar kunnen versterken. Hoewel een fusie van beide partijen zeker ook ter sprake kwam, hielden de landelijke besturen zich daarover (nog) op de vlakte. De aanwezigheid van de acht Doesburgers toonde aan dat de linkse samenwerking, in ieder geval op lokaal niveau succesvol kan zijn. De afvaardiging werd in de hertogstad sowieso aangemoedigd de ingeslagen weg te blijven volgen. De samenwerking is van groot belang om politieke doelen te bereiken en een betere toekomst voor iedereen te creëren.

In de afsluitende toespraak van onze landelijke voorzitter Esther-Mirjam Sent refereerde zij aan haar eerste schreden in de politiek. Die zette ze onder meer in Aksiekomitee Doesburgse Jongeren. Hiermee toonde ze op een mooie manier aan hoe de landelijke en de lokale sociaal democratische en duurzame politiek met elkaar verbonden zijn. Het was een prachtige dag!