4 maart 2015

Je suis Boris Nemtsov

De moord op Boris Nemtsov is een enorme klap voor de oppositie in Rusland. Ik heb enorm veel respect voor mensen die onder bedreiging van een repressief regime toch voor hun mening en idealen uit blijven komen. Nemtsov was zo iemand en nu is hij dood. Tienduizenden lieten in Moskou en andere steden zien dat ze dit onacceptabel vinden. Demonstreren kon je pas nadat je was geregistreerd door de politie. Wij kunnen het ons niet voorstellen dat je voor een demonstratie eerst geregistreerd wordt. Daar is in een land als Rusland heel veel moed voor nodig. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed en velen demonstreerden dan ook onder de leuze: “Je suis Boris Nemtsov.”

Het is natuurlijk nog maar de vraag of we er ooit achter zullen komen wie er verantwoordelijk is voor zijn dood en dat is heel erg triest. Vast staat wel dat in Rusland een klimaat heerst dat maakt dat mensen die een ander geluid laten horen, automatisch worden weggezet als verraders. Na de koelbloedige moordaanslag, nota bene op steenworp afstand van het Kremlin, begon de propagandamachine van de Russische staat, via de massa media, direct met het lanceren van legio onwaarschijnlijke theorieën. Dat hebben we natuurlijk al eerder gezien. Rond de aanslag op MH17 werd een gigantische hoeveelheid desinformatie, geruchten en kwalijke leugens verspreid. De zorgvuldigheid die wordt betracht in het onderzoek naar dit drama valt te prijzen, maar je zou soms willen dat het allemaal sneller zou gaan.

Tegenover één waarheid, als we daar al achter zullen komen, worden met gemak vele onwaarheden geplaatst. In de media en vooral de sociale media worden de leugens volgaarne verspreid. Veel mensen nemen de moeite niet om de bronnen te checken van berichten die makkelijk worden gedeeld via Facebook of verspreid via Twitter. Je ziet door de bomen het bos niet meer en het aantal complottheorieën is groot. Of het nu gaat over de opkomst van IS in Irak en Syrië of over de gebeurtenissen in Rusland en Oekraïne. Het toont maar weer aan hoe belangrijk een kritische, vrije en onafhankelijke pers is voor een volwaardige democratie.

Arjen Berkvens

Internationaal secretaris PvdA (ad interim)